Studietur til Vilnius for 1.i

06-04-2019

Studietur til Vilnius for 1.i

24.03.2019 – 27.03-2019

Efter en dejlig kort flyvetur ankommer vi til Vilnius søndag eftermiddag, hvor vi bliver eskorteret ud til taxaer, der skal køre os til Hostel Fabrika. Stedet vi skal bo ligger meget centralt i Vilnius og i gåafstand til alle de ting, vi gerne ville se og opleve.

Som vi havde fundet os til rette på vores hostel, skulle vi på en lille gåtur rundt i den gamle bydel i nærheden, og her fik vi masser af tid til at finde aftensmad og udforske på egen hånd.

Mandag morgen startede med et besøg på partnerskolen; Vilnius Simonas Daukantas Gymnasium, som blot lå en rask gåtur fra hostel. Her blev klassen opdelt i 2. Så mens nogle fik fysikundervisning på dansk udover at skulle undervise i statistik, skulle den anden halvdel have dansk og tilmed undervise i trigonometri.

Det var utroligt spændende at snakke med eleverne på skolen, da deres hverdag og opvækst er meget anderledes end vores.

Efter skolebesøget var vi på en lang gåtur med pauser ved seværdigheder som jødekvarteret, den gamle bydel, Skt. Annes Church og Bernadine Church. Ved disse stop blev der i matrixgrupper holdt et lille oplæg fra alle gruppemedlemmer, som var lavet hjemmefra.

Vi så også den litterære gade, hvor vi fik tid til at sidde og reflektere over de mange værker, for dernæst at bevæge os videre til republikken Uzopis, hvilket er et lille kvarter i Vilnius med kunst og egen forfatning.

Igen fik vi masser af tid til selv at opleve byen og finde hyggelige restauranter at spise hos.

Første stop tirsdag var Snipiskes kvarteret, der ligger side om side med høje, dyre skyskrabere. Her ser man virkelig kontrasten i byen mellem rige og fattige. Det var det hyggeligste kvarter med et marked, hvor vi fik smagt Kibinai, som er Litauens nationalret og består af en aflang bolle med kylling, gris eller spinatfyld.

Herefter besøgte vi Gediminos tårn, hvor vi havde udsigt over hele byen, endda også tv-tårnet, som lå et stykke væk, kunne ses. Før vi fik lov at blive sluppet fri endnu en gang, var vi et smut forbi katedralen, som er enormt smuk med sin neoklassiske arkitektur.

Shopping var der specielt tid til denne dag, og de fleste lagde et besøg til Humana, som er en genbrugsbutik med alt til 1.50€. Af denne grund fik mange lidt stress på dagen efter, da kufferten skulle pakkes, og der skulle presses en del nyt tøj ned i den.

Værelsestjek var det første på dagsordenen på vores sidste dag, hvorefter vi skulle ud at se KGB-museet. Vilnius’ historie er meget brutal, og alle var dybt optagede af guiderne, der viste os rundt.

Alt godt kommer til en ende, og vi blev kl.11 hentet af taxaerne, der skulle køre os mod lufthavnen. Her fik vi boardingpas, og var så klar til at rejse hjem.

Turen har kulturelt været super lærende, og har i den grad styrket fælleskabet i klassen, og selvom det kunne have været fedt at blive lidt længere, bliver det alligevel godt at komme hjem til en god nattesøvn.

Tak til Carsten Billund og Louise Klærke samt hele 1.i for en fantastisk tur!