Typiske sproglige fejl

Her følger en række typiske fejl, som du bør kontrollere i din opgave.

Et ord eller to ord

Det kan være ret svært at høre, hvornår noget skal skrives i ét eller flere ord. Hedder det fx fodgængerovergang eller fodgænger overgangDressurrytter eller dressur rytter?

Den simple regel er at sige ordet for sig selv og høre, om der er mest tryk på første ord eller på det sidste. Hvis der er mest tryk på første ord, så skal det som regel skrives i ét. Derfor skal det også skrives fodgængerovergang og dressurrytter.

Hans/hendes/sin

Én af de mest almindelige fejl er forkert brug af hans, hendes og sin. Hovedreglen er, at man bruger ‘sin’, når den, der ejer noget, er grundled i sætningen. Hvis man skriver: “Han kyssede med hans kone.” Så er det en andens kone, han har kysset med. Det rigtige ville nok være: “Han kyssede sin kone.”

Lægge/ligge

Lægge og ligge ligner hinanden en del, og de er svære for de fleste, at bruge korrekt. Hovedreglen er, at man bruger ‘lægge’, når der er tale om en bevægelse eller en handling, og man bruger ‘ligge’, når der er tale om en tilstand, eller at noget ligger stille.

Eksempler

“Det bliver godt at ligge på sofaen i aften.”

“Jeg tror, jeg lægger mig på sofaen og ser fodbold.”

Nutids-r på verber.

De fleste har svært ved at høre om der skal ‘r’ verber som ‘ændre’, ‘køre’ og ‘lære’. Heldigvis er reglerne simple, og der er en let huskeregel, der kan hjælpe dig til aldrig at lave fejl. Reglen er:

Der skal -r på i nutid. Fx “Jeg kører en tur i bilen”

Der skal ikke -r på i navneform. Fx “Det var dejligt at køre.”

Som nævnt findes en simpel regel. Den går ud på at sætte ‘spise’/’spiser’ ind på verbets plads i sætningen. Prøv at bruge reglen til at kontrollere, at der skal -r på verbet i denne sætning: “Hvordan ændrer man brugernavnet?”

 

  • Kom gerne med forslag til flere typiske sproglige fejl, som bør beskrives her på Skrivemammutten.