Informationssøgning

En vigtig del af at skrive en faglig opgave er at tage udgangspunkt i relevant litteratur. I DHO’en vil dine lærere hjælpe dig ved at afgrænse den relevante litteratur, men efterhånden skal du selv mere på banen. I SRP’en forventes det, at du på egen hånd søger litteratur –  selvfølgelig med hjælp fra dine vejledere og eventuelt bibliotekaren.

Brug videncentret:

Videncentret i blok 7 har åbent på alle skoledage. Du kan i skemaet på Lectio se, hvornår der er en bibliotekar til stede. Bibliotekaren kan hjælpe dig med informationssøgning til din opgave. Du kan også selv søge i videncentrets database via Lectio, og bibliotekaren hjælper dig meget gerne med at komme i gang.

 

Brug databaser og biblioteker:

Du kan udover videncentret også bruge Kolding Bibliotek ved banegården, hvor bibliotekarer står klar til at hjælpe dig med informationssøgning til din opgave. Folkebiblioteket giver også adgang til en række relevante databaser hjemmefra her. Den vigtigste database er bibliotek.dk, hvor du kan søge efter bøger, artikler, film, musik osv. fra alle landet biblioteker. Materialerne bestilles til afhentning på dit lokale bibliotek. Bibliotek.dk indeholder også mulighed for at bestille elektroniske artikler, som leveres i pdf-format via mail.

Munkensdam giver adgang til databaserne Infomedia og Faktalink (log på med UNI-login).

Til historie udmærker Aarhus Universitets side om Danmarks historie, Danmarkshistorien.dk, sig til opgaveskrivning.

Tips til god informationssøgning

Start med at få overblik over dit emne. Brug en bog, et leksionopslag eller en google-søgning. Lav derefter en liste med de vigtigste ord, synonymer, personer mm., der knytter sig til dig emne. Tænk nu over hvilke hjemmesider og databaser, du vil søge i, og brug så dine emneord til at søge videre på dit emne. De fleste bøger og fagartikler kommer ikke frem på Google, så når du har fået overblik over dit emne, bør du altid som minimum også søge i bibliotek.dk.

Brug google hensigtsmæssigt:

Google er den mest anvendte og bedste søgemaskine til at finde det, du skal bruge på det store internet. Men nettet er stort, og der er meget ubrugeligt imellem – og google er slet ikke designet til at finde det mest relevante stof frem til dig – det stiller krav til din præcision, når du bruger google.

Der findes en række enkle tricks til google-søgning, som kan forøge chancen for at du finder noget af en faglig kvalitet, du kan bruge til din opgave.

1) Vælg dine søgeord med omhu Overvej hvilket ord, der vil stå på den side du skal bruge? hvis du fx skal finde ‘hjælp til analyse’, så er ‘analysevejledning’ måske et bedre ord at søge på. 

2) Brug anførselstegn til at finde den præcise formulering. Sætter du en sætning eller et ord i anførselstegn finder google kun sider, hvor præcist det i anførselstegn indgår. Fx “hist hvor vejen slår en bugt”. 

3) Udelad ord med bindestreg ved at sætte en bindestreg foran et ord. Hvis du fx skal finde information om Apple, men ikke gider læse en masse om æbler, så kan du søge: “Apple -fruit” 

4) Søg ét af flere ord med OR Ved at adskille dine søgeord med OR får du hits fra sider, hvor ét eller flere af søgeordene indgår.

5) Brug avanceret søgning I nederste højre hjørne på google-siden finder du ‘indstillinger’. Her kan du lave en avanceret søgning, hvor du bla. kan indstille hvilke ord, der skal indgå, opdateringstidspunkt og ikke mindst sproget på de sider, du søger på.

6) Søg på en bestemt side Med kommandoen “site:” kan du afgrænse din søgning til en bestemt hjemmeside. Fx “site:emu.dk skulpturanalyse” – så får du kun hits fra emu.dk